„SATUL ROMANESC INOVATIV – SE” Cod proiect 301658

Materiale:

ASOCIAŢIA DE BINEFACERE PRO VITAM în parteneriat cu ASOCIAȚIA SFÂNTUL STELIAN implementează proiectul „SATUL ROMANESC INOVATIV – SE „, Cod proiect: 301658.

 

Proiectul este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS)2021-2027 și a fost depus în cadrul apelului de proiecte PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12 Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural – Regiuni mai putin dezvoltate.

 

Valoarea totală a proiectului: 14.882.756,73 lei.

 

Valoarea cofinanțare UE: 12.650.343,22 lei.

 

Durata de implementare 30 luni, data început proiect 01.11.2024, data finalizare 30.04.2027

Obiectivul general

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea economiei sociale prin infiintarea de intreprinderi sociale si crearea de noi locuri de munca în mediul rural din REGIUNEA SUD EST. De asemenea, se vizeaza si îmbunatatirea nivelului de competente manageriale si antreprenoriale in economie sociala a persoanelor care intentioneaza sa isi infiinteze o intreprindere sociala in mediul rural.

Grupul țintă

Grupul țintă (GT) este format din 135 persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediu rural, din care minim  41 pers (30,37%) fac parte din grup vulnerabile din med rural (pers dezavantajate/ defavorizate pe piața muncii, șomeri, pers inactive),  minim 21 persoane sunt de etnie roma (15,55%) si minim 34 pers sunt femei (25,18%). Toți membrii GT vor avea în mod obligatoriu, domiciliul in mediul rural în regiunea de implementare.

Activitatile proiectului:

  • Îmbunatatirea nivelului de competente antreprenoriale si manageriale pentru 135 de persoane, prin furnizarea de programe de formare în domeniul antreprenoriatului in economie sociala (Curs: Antreprenor in economia sociala, Cod COR 112032), finalizat cu Certificat de absolvire și subvenție în valoare de 900,00 lei.
  • Acordarea de sprijin in vederea infiintarii de intreprinderi sociale (dezvoltarea cunostiintelor/abilitatilor tehnico-economice si juridice) prin furnizarea de servicii de consiliere/consultanta/mentorat in economie sociala.
  • Concurs în vederea selectării a 34 de planuri de afaceri pentru obtinerea unei finantari nerambursabile prin schema de ajutor de minimis.
  • Înființarea și finanțarea a 34 de intreprinderi de economie socială, cu valoarea de 327.800,00 lei/ intreprindere care vor crea minim 136 locuri munca, dintre care 68 vor fi ocupate de persoane din grupuri vulnerabile (4 locuri munca/intreprindere dintre care minim 2 vor fi ocupate de persoane din grupuri vulnerabile: sunt incluse persoanele dezavantajate/defavorizate pe piața muncii, șomeri, persoane inactive din mediul rural). Persoanele angajate în cadrul întreprinderilor nou înființate vor avea, în mod obligatoriu, domiciliul sau reședința în regiunea de dezvoltare în care se implementează proiectul, în mediul rural.

Rezultate proiect

  • 135 persoane absolvente ale cursului Antreprenor in economia sociala
  • 135 persoane consiliate în domeniul economiei sociale
  • 34 întreprinderi înființate și finanțate
  • 136 locuri de muncă create, dintre care 68 vor fi ocupate de persoane din grupuri vulnerabile

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați mfe.gov.ro