PROIECT ”Măsuri integrate pentru comunitatea marginalizată cu populație aparținând minorității rome din Anina, județul Caraș-Severin”

afis_anina_prezentare

Proiect "Măsuri integrate pentru comunitatea marginalizată cu populație aparținând minorității rome din Anina, județul Caraș-Severin" - ID 102040

  • ASOCIAŢIA DE BINEFACERE PRO VITAM (Solicitant)
  • PRIMĂRIA ANINA (Partener)
  • C.C.I. Caraș-Severin (Partener)
  • Top Media SRL - Consiliere, Formare profesională, Informare (Partener)
  • Liceul ”Mathias Hammer” Anina (Partener)

Perioada de implementare: 14.08.2017 - 13.10.2020

LOCALIZAREA PROIECTULUI:
Regiunea Vest, Județul Caraș-Severin, Anina

OBIECTIVUL GENERAL

Reducerea semnificativă a numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată din Anina în care există populație aparținând minorității rome, prin aplicarea unui set complet de măsuri integrate și inovative, care răspund nevoilor specifice ale grupului țintă, identificate în analiză preliminară.

Pe termen lung, proiectul va genera efecte pozitive în privința asigurării unui cadru optim de dezvoltare a comunității marginalizate prin îmbunătățirea educației și formării profesionale, a serviciilor medico-sociale, îmbunătățirea condițiilor de locuit, reglementarea actelor, dar mai ales prin creșterea semnificativă a gradului de ocupare și crearea de locuri de muncă la nivel local [ în baza sprijinirii inițiativelor antreprenoriale).

OBIECTIVE SPECIFICE

OS 1 Dezvoltarea motivației și capacității de acțiune a 556 persoane în risc de sărăcie și excluziune socială pentru a deveni active în îmbunătățirea propriilor condiții de viață.

OS 2 Îmbunătățirea nivelului de educație în rândul a 62 copii, tineri și adulți, care asigură premisele integrării ulterioare pe piața muncii.

OS 3 Creșterea gradului de adaptabilitate, receptivitate, flexibilitate față de cerințele actuale de pe piața muncii pentru 294 persoane, respectiv a nivelului de competențe profesionale care asigură succesul integrării pe piața muncii pentru 280 persoane.

OS 4 Creșterea oportunităților de ocupare și de obținere a unor venituri suplimentare, prin furnizarea sprijinului pentru demararea / dezvoltarea a 5 afaceri / activități independente.

OS 5 Facilitarea accesului/participării la servicii sociale, medicale pentru 556 persoane și medico-sociale de calitate pentru 200 persoane în vederea îmbunătățirii condițiilor de viață ale persoanelor din comunitatea marginalizată.

OS 6 Îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru 150 persoane și asigurarea premiselor dezvoltării ulterioare a motivației pentru îmbunătățirea condițiilor de viață, inclusiv prin utilizarea resurselor regenerabile de energie și a echipamentelor cu emisii scăzute de dioxid de carbon și eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor.

OS 7 Facilitarea rezolvării problemelor legate de reglementarea actelor pentru 211 persoane ca premisă pentru depășirea stării de săracie și excluziune socială.

REZULTATELE PROIECTULUI:

Campanii de informare și conștientizare; acțiuni specifice în domeniul combaterii discriminării și acțiuni de implicare activă a membrilor comunitații în soluționarea problemelor cu care se confruntă comunitatea, acțiuni de facilitare și mediere pentru identificarea și consolidarea de parteneriate.
- 6 evenimente de informare și conștientizare.
- 556 persoane informate și consiliate privind inculuziunea socială.
- Înființarea unui ONG.
- 5 grupuri de sprijin.
- 4 ateliere de lucru
Sprijin pentru creșterea accesului și participării la educație: educația timpurie (de nivel prescolar), învățământ primar șisecundar,inclusiv a doua șansă și reducerea părăsirii timpurii a școlii) prin acordarea unor pachete integrate.
- 14 copii preșcolari înscriși la grădiniță.
- 24 elevi înscriși în programul Școala după Școală.
- 24 tineri/copii înscriși în programul A doua Șansă.
Sprijin pentru accesul și/sau menținerea pe piața muncii.
- 294 persoane benificiare ale serviciilor de ocupație.
- 180 persoane benificiare de cursuri de calificare.
- 280 persoane benificiare de cursuri de competențe sociale și civice.
- 150 persoane benificiare de servicii tip Job Club.
- 200 persoane benificiare de servicii de mediere.
- 10 ucenici.
- 5 afaceri.
- 61 persoane plasate pe piața muncii.
86 din cele 294 se vor angaja în urma medierii.
Susținerea antreprenoriatului în cadrul comunitații,inclusiv a ocupării pe cont-propriu.
- 294 persoane benificiare ale serviciilor consultanță pentru demararea unei afaceri/activități independente.
- 24 persoane benificiare ale cursului de Competențe antrepreniorale.
- 5 afaceri/activități independente selectate pentru finanțare.
Sprijinirea dezvoltării/furnizării de servicii sociale/furnizarea de servicii,inclusiv în cadrul centrelor comunitare integrate (medico-sociale).
- Înființarea Centrului de Servicii Integrate Socio-Medicale ProVitam.
- Persoanele din GT vor beneficia de servicii sociale de inserție/reinserție socială și medicale.
Sprijinirea dezvoltării/furnizării de servicii sociale/furnizarea de servicii,inclusiv în cadrul centrelor comunitare integrate (medico-sociale).
- Reabilitarea blocului G2 de pe strada Uzinei din Anina pentru aproximativ 150 de persoane marginalizate.
- Instruirea a 294 persoane din GT pentru respectarea normelor de protecție a mediului și utilizarea surselor de energie regenerabilă pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.
Activități de asistență juridică pentru reglementări acte.
- 211 persoane benificiare de asistență juridică pentru reglementări acte.

VALOARE PROIECT: 12.237.243,20 lei
Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *